Konya Kanal Tedavisi, Konya Kanal Tedavisi Fiyatları için Asudent Kule Konya Selçuklu Özel Diş Doktorları ve Konya Özel Diş Hekimi için kliniğimizi arayıp randevu alabilirsiniz.
Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi; dişlerde ağrı, apse ve kist oluşumuna neden olan iltihaplı veya ölü diş pulpasının kök kanallarından çıkarılması, oluşan boşluğun temizlenip sağlığa zararlı olmayan doku dostu bir maddeyle tam olarak doldurulması demektir. Kök kanal tedavisi ağrılı bir tedavi değildir. Normalde ağrılı bir tedavi şekli olmayan bu yöntem, özellikle ağrı ve enfeksiyon mevcutsa tedaviyi takiben ilk birkaç gün dişte hassasiyet oluşsa da yaklaşık 1-2 hafta içerisinde bu hassas dönem kurallara uygun yapıldığı taktirde kendiliğinden geçecektir. Bu durumda hasta ağrı kesici alarak rahatlayabilir.
Kanal tedavisi yapım işlemi 1 günde de yapılabildiği gibi 2-3 haftalık bir zaman diliminde kök ucundaki iltihabın boşaltılması ile, iltahaplı bölgenin iyice temizlenmesi sonucunda ağrının da geçmesi ile kanal dolgusu yapılır ve işlem bitirilir.
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi dişin en iç kısmında bulunan pulpa adı verilen sinir dokusunun alınması, ardından diş kökleri içindeki kanalların genişletilerek dezenfekte edilmesi ve genişletilmiş kanalların doldurulması işlemidir.
Kanal Tedavisi Uygulama Alanları
Dişte olusan çürüğün dişin dış tabakaları olan mine ve dentini geçip en içteki tabaka pulpaya(sinir) kadar ilerlediği durumlarda
- Travma sonucu diş sinirlerinin zarar gördüğü durumlarda
- Çok aşırı sıcak-soguk hassasiyeti oluşmuş ya da ileri dişeti hastalıklarının olustugu durumlarda
- Çiğneme sırasında kişiye ağrı veren dişlerin tedavisinde
Kanal Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kanal Tedavisi Sonrası Yemek:
Anestezi etkisindeyken beslenmeyin: Kanal tedavisi sırasında genelde lokal anestezi (uyuşturma) yapılmaktadır. Uyuşukluk geçene kadar farkında olmadan dil, dudak, yanak gibi yumuşak dokuların ısırılıp zarar verilebileceği ihtimalinden dolayı yemek yenmemelidir. Yine yumuşak dokulara zarar verebilecek derecede aşırı soğuk-sıcak içereceklerden kaçınılmalıdır.
İiyileşene Kadar Çenenizin Diğer Kısmını Kullanın:
Kanal tedavisi sonrasında ağrı geçene kadar yemek yerken çenenizin diğer kısmını kullanın.
Geçici dolgu yapıldıysa kalıcı dolgu yapılana kadar yine çenenizin diğer bölümünü kullanın. Geçici dolgular sertleştiklerinde bile kolay aşınabilen, kırılabilen ve düşebilen maddelerdir. Bu maddeler kendileri kırılırken etrafındaki diş dokusu çok incelmişse dişi de kırabilmektedirler.
Hiç Bir Zaman Sert Gıdalar ve Nesneler İçin Dişinizi Kullanmayın:
Kanal tedavisi yapılmış dişinizle asla fındık ya da Antep fıstığının açılmamış kabuğunu kırmak, patlamamış mısır tanesini kırmak, herhangi bir şişe kapağını açmaya çalışmak vb. sıra dışı kuvvetler uygulamayın. Bu tarz sıra dışı kuvvetler sağlıklı bir dişi kırabildiğinden daha kolay bir şekilde kanal tedavili dişinizin kırılabileceğini unutmayınız.
Geçici Dolgu Sonrası Tedaviyi Aksatmayın:
Geçici dolgu yapılmış ve ağrınız bütünüyle geçmişse asla tedaviyi aksatmayınız. Ağrısı geçtiği için tedavisi yarım bırakılmış bir çok diş hastanın ihmali nedeniyle birkaç ay sonra çekilmek zorunda kalınmaktadır. Ağrının geçmiş olması hiç bir zaman tedavinin tamamlandığını göstermez. Kanal tedavisi tamamlansa bile üzerine kalıcı dolgu yapılmayan bir dişin bir kaç ay sonra çok daha büyük bir sorun yaşatabileceğini ve kaybedilebileceğini unutmayınız.
Kanal Tedavisi Sonrası Yaşanabilecek Sorunlar
Tedavi sonrası ağrı ve şişlik:
Bir haftalık dönemde ağrı kesici(analjezik) ve antienflamatuar (ödem çözücü) özelliği olan bir ilaç kullanmanız sizi rahatlatacak ve sorunun daha çabuk ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Baş ağrısı için daha önceden kullanmış olduğunuz bir çok ilaç bu bahsettiğimiz duruma girer. Örnek olarak Majezik, Apranax, Aprol, Cataflam, Dolorex, Surgam, Artril vb. Hangi ilacı alacak olursanız olun kullanım şekli, yan etkileri ,uygunluğu ile ilgili olarak hekiminize danışmanız ve onay almanız gerekmektedir. Örneğin ağrı kesici özelliği olan fakat antienflamatuar etkisi olmayan Parol (parasetamol), Minoset vb. ağrı kesici grubu bu durumlarda çok etkili değildir.
Ağrının geçmemesi ve şişlik
Bazı durumlarda kanal tedavisine başlanan dişinizin kök ucunda iltihabi kitleler olabilir. Bu iltihabi kitle orada kronik şekilde duruyor ve size hiçbir rahatsızlık vermiyor olabilir. Fakat kanal tedavisine başlayıp oraya çeşitli antiseptik maddeler uygulandığında orada kronik şekilde duran(uyuyan) iltihap kitlesi akutlaştırmış yani uyandırılmış olabilir. Bu tarz durumlarda yüzünüzde veya dişin olduğu bölgede şişlik , ağrı gibi durumlar oluşur. Hekiminizin tavsiye ettiği ilaçları kullanmalı, ağrı geçmiyorsa hekiminize başvurmalısınız.
Ağrı ve yaygın şişlikle beraber ateş ve halsizlik görülmesi
Eğer bahsettiğimiz şişlik çok geniş bölgeye yayılıyor ve aynı zamanda ateş, halsizlik gibi durumlar görülüyorsa kliniği ya da doğrudan hekiminizi arayarak hekiminizin yönlendirmesini takip etmelisiniz. Böyle ilerlemiş durumlarda hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda antibiyotiğe başlamanız gerekecek ve aynı zamanda hekiminiz oradaki iltihabın dışarı çıkarılabilmesi için sizi sık sık pansumana çağıracaktır.
Dolguda yükseklik hissedilmesi
Uyuşukluk geçtikten sonra geçici ya da kalıcı dolgunuzda yükseklik hissediyorsanız mutlaka hekiminize başvurunuz.
Geçici dolgunun önemli ölçüde aşınması
Geçici dolgunuz biraz aşınmış olmasına rağmen hala dişin tabanında bulunuyor ve dişin kanallarını kapatabiliyorsa sorun yoktur. Ancak bütününe yakını aşınıp gitmişse ve dişinizin kanallarına bir şeyler giriyorsa o bölgeye küçük bir pamuk koyup hemen hekiminize başvurunuz. Dişin bütünüyle açık kaldığı bu tarz durumların çok uzaması sonucunda dişinizin çekilmek zorunda kalabileceğini unutmayın.
Kanal tedavili dişlere kaplama ya da inlay/onlay dolgu yapılması
Kanal tedavisi yapılan dişler belirli oranlarda esnekliklerini yitirerek kırılganlaşabilirler. Eğer kalan diş dokusu çok incelmişse ve ilerleyen yıllarda kalan dişinizin kırılma ihtimali fazlaysa; hekiminiz kalıcı dolgunun hemen ardından kaplama yapılmasını tavsiye edebilir. Bazen normal dolgu yerine ölçü alınarak laboratuvar ortamında yapılıp oraya yapıştırılan özel dolgular(inley-onley adı verilir) gerekmektedir. Bu tip ekstra tedaviler size ekstra maliyet çıkarsa da uzun yıllar kanal tedavisi yapılmış dişinizin ağızda kalmasını sağlar.
Kanal Tedavisinin başarısız olması
Kanal tedavisi oldukça uğraş gerektiren bir tedavi şekli olup hekiminizin size ve dişinize verdiği önemin göstergesidir. Dişinizi çekip yerine köprü ya da implant yapılması çok daha kolay işlemlerdir. Kanal tedavisi başarılı yapılmış bir dişin ömür boyu ağızda kalması hedeflenmektedir. Fakat bazen dişin köklerinin aşırı derecede eğri olması, temizlenmesi imkansız yan kanalların olması, hiçbir antiseptik maddeye cevap vermeyen bazı bakteri türlerinin varlığı, kök ucunda oluşmuş çok büyük iltihabi kitleler ya da kanal tedavisi yapılan dişte dolgu ve kaplama yapılabilecek kadar diş dokusunun kalmadığı durumlarda maalesef tedavi başarısız olabilmektedir.
Kanal Tedavisi Başarı Faktörleri
Kurallara uygun yapılmış tedavilerde başarı oranı yüzde 90 lara yaklaşmaktadır.
Yüzde 95 leri aşan başarı oranı için mutlaka ileri teknolojik cihazların kullanılması gerekir.
Kök kanallarının tıkalı olduğu ya da kanal tedavisi geçici dolgu ile düzelemeyecek boyutta iltihabi alanların olduğu durumlarda bazı cerrahi yöntemlerle diş ağızda tutulmaya çalışılır.
Kanal Tedavisi Fiyatları
Diş Kanal tedavisi fiyatları, kanal tedavisi yapılacak kök sayısına göre değişebilmektedir ve dişin kök sayısı ancak röntgen çekiminden sonra anlaşılabilir. Kanal tedavisi sonrası dişe dolgu yapılması gerekebilmektedir ve genelde dolgu fiyatları ayrı ücretlendirilmektedir. Fiyat öğrenme aşamasında kanal için kullanılan teknikleri ve dolgu bilgilerini de öğrenmenizi tavsiye ederiz. Özel Hastane Kanal tedavisi fiyatları öğrenmek için arayabilir yada bilgi formunu kullanabilirsiniz.
Avantajları
Kanal tedavisi dolguyla geçmeyen diş ağrı ve hassasiyetleri bu yöntemle giderilerek doğal dişiniz ağızda tutulmuş olur.
Diş çekiminin alternatifidir. Kanal tedavisi ağızda uzun yıllar fonksiyon sağlayacak kendi doğal dişiniz kalır. Bu sayede çok daha masraflı-zorlu tedaviler olan implant ve köprü tedavileri yaptırmanıza gerek kalmaz.
Dezavantajları
Dişler canlılığını kaybettiği için esnekliği azalır ve kırılganlaşır.
Hafif renkleşme görülebilir. Özellikle ön bölgede estetik sorun oluşturabilir.
Süre
Tek seansta ve kanal tedavisi geçici dolgunun büyüklüğüne göre 30 dk-1 saat arasında (aynı seansta 2-3 dolgu yapılabilmektedir)
Kanal Tedavisi Süreci
- Lokal anestezi yapılarak dişin çürüklerinin temizlenmesi
- Sinir dokusunun özel aletlerle alınması, kök kanallarının yıkanması ve genişletilmesi
- Dişte çok fazla iltihaplanma varsa kök içine çeşitli ilaçlar konularak üzerinin geçici dolgu ile kapatılması ve belli aralıklarla pansuman yapılması
- Çok fazla iltihaplanma yoksa ilk seansta genişletilen kanalların uygun kanal tedavisinde kanal dolgusu ile kalıcı olarak doldurulması
- Son aşamada dişin dolgusunun yapılması (Kalan diş dokusunun ince olduğu durumlarda yapılan dolgunun ardından dişin kırılmaması için kaplama ya da benzeri tedavi gerekebilir.)
- Diş yüzeyine dolgunun tutunması için ‘bonding’ adı verilen ajanlar sürülürek özel bir ışıkla sertleştirilmesi.
Kanal Tedavisi ve Teknoloji
- Apex locator: kanal boyunun tespit edilmesinde en güvenilir ve doğru sonuç veren cihazdır. Tedavinin başarısını doğrudan etkiler.
- Fosfor plak: bu yöntemle alınan röntgenler en detaylı görüntüyü verir.
- Rotary-reciprokal sistemler: kanalların hızlı ve konforlu biçimde 3 boyutlu olarak genişletilmesini sağlar.
- Sonic yıkama: titreşim hareketleri ile kanal içinde maksimum dezenfeksiyonu sağlar.
- Tedavi Süreci
- Lokal anestezi yapılarak dişin çürüklerinin temizlenmesi
- Sinir dokusunun özel aletlerle alınması, kök kanallarının yıkanması ve genişletilmesi
- Dişte cok fazla iltihaplanma varsa kök içine çeşitli ilaçlar konularak üzerinin geçici dolgu ile kapatılması ve belli aralıklarla pansuman yapılması
- Çok fazla iltihaplanma yoksa ilk seansta genişletilen kanalların uygun kanal dolgusu ile kalıcı olarak doldurulması
Son aşamada dişin dolgusunun yapılması (Kalan diş dokusunun ince olduğu durumlarda yapılan dolgunun ardından dişin kırılmaması için kaplama ya da benzeri tedavi gerekebilir.