Konya Çocuklarda Genel Anestezi ve Konya Çocuk Diş Tedavileri için Asudent Kule Konya Çocuk Diş Hastanesi ve Konya Çocuk Diş Doktoru’ndan Randevu alın.
Çocuklarda Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri
Diş çürüğü, bulaşıp yayılabilen, kronik ve enfeksiyöz bir hastalıktır. İlerleyen ve kontrol edilebilir düzeyi geçmiş olan diş çürükleri, ağrı, abse, yüz şişliği gibi semptomlara sebep olabilir. Bu durumda dişler fonksiyonlarını yeteri kadar yerine getiremez ve temel ihtiyaçlarımızdan olan yemek yemeye engel olur. İlerlemiş durumda olan çürükler çocuğun iştahında azalmaya neden olur.
Ayrıca çürüğün neden olduğu abse ve ağrı sebebi ile çocuğun diğer bir temel ihtiyacı olan uyku düzeni bozulur. Bu gibi fiziksel ve fonksiyonel etkilerinin yanı sıra psikolojik etkileri de göz ardı edilmemelidir. Özellikle ön dişlerde oluşan çürükler çocuğun sağlıklı bir şekilde gülüp, konuşmasına ve sosyalleşmesine engel olabilmektedir. Kısacası diş çürüğünün tedavisi geciktirilmemeli ve ertelenmemelidir.
Genel anestezi, diş tedavilerini yapmak için başvurulan yöntemlerden bir tanesidir. Genel anestezi uygulaması, diş doktoru ve anestezi uzman doktorunun hastane ortamında ekip çalışması ile gerçekleştirilir. Genel anestezi öncesinde çocuk, anestezi uzmanı tarafından muayene edilip yapılan tahlilleri değerlendirilir. Çocuğun genel anesteziye uygunluğuna muayene sonrası anestezi uzmanı tarafından karar verilir. Çocuğun operasyona hazırlanması, uyutulması, operasyon sırasındaki kontrolü, operasyon sonrası uyandırılması, iyileşme ve toparlanma durumu anestezi uzmanı ve ekibi tarafından gerçekleştirilir.
Konya Genel Anestezi Altında Çocuk Diş Tedavisi
Çocuğun uyuduğu zaman aralığında diş tedavileri diş doktoru ve ekibi tarafından tamamlanır. Genel anestezi sırasında dişlerin gereken bütün tedavileri ve korumaları yapılır. Amaç; ağız ortamındaki leke, çürük ve enfeksiyonun tamamının tedavi edilmesidir. Genel anestezi altında diş tedavileri yapılan çocukların sonrasındaki süreçte doktorun uygun gördüğü düzenli aralıklarla kontrol muayenesine gelmesi, ağız hijyenine ve beslenme düzenine dikkat etmesi çok önemlidir. yılda en az 3 kere yapılması gereken kontrol muayeneleri sırasında, çocuğun beslenme düzeni ve ağız hijyeni hekim tarafından değerlendirilir.
Aynı zamanda basit işlemler ile çocuğun koltuk uyumu sağlanıp, diş tedavilerine karşı olan kaygısının yenilmesi amaçlanır. Yeni çürük oluşmasının ve aynı süreçlerin tekrar etmesinin önlenmesi amacı ile de kolayca uygulanabilen koruyucu uygulamalar yapılır. Genellikle genel anestezi sonrasında dişlerinin tedavi edildiğini ve artık sorun olmadığını gözle gören çocuklarda kaygı kendiliğinden geçmektedir. Daha özgüvenli ve rahat bir şekilde diş doktoru koltuğunda otururlar. Genel anestezi sonrası diş çürükleri tedavi edilen çocuklarda sıklıkla karşılaştığımız bir diğer durum, dişler fonksiyonunu yerine getirmeye başladığı için hızlı bir şekilde iştah açılması ve kilo alımıdır.
Kimlere uygulanabilir?
Klinik ortamda (diş doktoru koltuğunda) diş tedavilerini yapmak için gerekli uyumu gösteremeyen, doktorun ilk muayeneden başlayarak uyguladığı davranış yönlendirme tekniklerine olumlu cevap veremeyen ve daha öncesinden gelişen diş doktoru fobisini yenemeyen, çürüklerin seviyesi ve gereken tedavinin yoğunluğunu tolere edemeyecek yaş ve davranışta olan çocuklarda bu yönteme başvurulur. Aynı zamanda kronik sistemik rahatsızlığı klinik ortamda tedaviyi riskli kılan, öğürme refleksi olan veya sendromu (otizm, down sendromu vb.) sebebi ile klinik ortamda diş tedavisinin mümkün olmadığı çocuklarda da genel anestezi yöntemine başvurulur.
Ne zaman uygulanır?
Klinik ortamda gerçekleştirilen, çocuk ve doktorun tanıştığı ilk muayene seansı sonrasında genellikle genel anestezi seçeneği hemen karar verilip başvurulan bir yöntem değildir. Öncelikle çocuğun koltuk uyumu doktor tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme birkaç seans alabilir. Genel anesteziye karar verirken hekim, çocuğun kaygı seviyesini ve çocuğun üzerinde yarattığı psikolojik baskıyı, çürüklerin kontrol edilebilir ve takip edilebilecek düzeyde olup olmadığını, öğürme refleksini, klinik ortamda yapılan tedavi sırasında risk taşıyabilecek sistemik rahatsızlığı ve sendromunu değerlendirir.
Aile ile iş birliği halinde götürülmesi gereken bu süreçte ailenin, hekimin uygun gördüğü seans aralıklarına uyum sağlaması ve sabırlı olması çok önemlidir. Birkaç seans alabilen değerlendirme sonrasında, klinikte diş doktoru koltuğunda tedavinin mümkün olmadığı çocuklarda genel anestezi yöntemine başvurulur.