TÜMDEN DİŞSİZ AĞIZDA:
20 yaş dişlerini hariç tuttuğumuz taktirde tamamen sağlıklı bir ağızda 28 adet sağlıklı diş bulunmaktadır. Ancak tüm eksik dişler için implant gerekli değildir. Tümden dişsiz ağızlarda sabit protez planlanırken alt çeneyi ayrı, üst çeneyi ayrı düşünürüz. Üst çene kemiğimiz alt çenemize göre daha yumuşak ve süngersi (spingios) yapıdadır. Implant ile üst çene kemiği kaynaştığında alt çene kemiği ile olduğu kadar çok dirençli bir yapı ortaya çıkmaz. Dolayısıyla üst çenede her zaman daha fazla implanta ihtiyaç duyarız.
Tümden dişsiz ağızlarda sabit protez yapmak için üst çenede 7-10 implant a ihtiyaç duyarız. Alt çenede ise 5-7 arası implant istediğimiz direnci ve taşıma kapasitesini bize fazlasıyla sağlar. Birçok vakada üst çeneye 8 alt çeneye 6 implant uygulanmaktadır. Implant üzerine ağız büyüklüğü ve çene yapısına göre tüm çene implant için genelde 26 ila 28 adet dişten oluşan protez yapılır.
İmplant sayılarındaki farklılık, kişinin kemik durumuna göre değişir. Kemik uzunluğu, genişliği, kemik kalitesi, sinüs sarkıklığı ve benzeri etmenler implant sayısını tüm çene implant tedavisinde arttırır veya azaltır.
Çene kemiğinin yeterli kalitede olmadığı bazı durumlarda tümden dişsizlik tedavisinde alt çene için “all on four” denilen sistemle bu sisteme özel 4 implant açılı olarak yerleştirilerek üzerine sabit protez ve kaplamalar yapılabilir. Yine çene kemiği kalitesinin yetersiz olduğu bazı durumlarda tümden dişsiz çenelerde iki implant yerleştirilerek barlı hibrit hareketli protez uygulaması yapılabilir. Yeni teknolojiler sayesinde daha önce implant uygulanamayan bir çok vakaya başarıyla implant uygulanabilmektedir. Bu konuda bize danışabilirsiniz.
Tümden dişsiz bir ağıza sabit protez için, net olarak kaç implant yapılacağı çekilecek panaromik röntgen ve detaylı bir muayene sonrasında netleştirilebilir. Planlama için yeterli veri elde edilemediği durumlarda Tomogrofi çekimi sonrası planlama yapılabilir. Daha fazla bilgi için bizi arayabilir ya da muayene için randevu alabilirsiniz.
BÖLGESEL DİŞSİZLİK
Bölgesel dişsizliklerde ilgili bölgeye kaç diş yapılması gerektiği vakadan vakaya değişmektedir. Çene kemik yapınızın durumu ve sağlıklı dişlerinizin konumu implant sayısını ve konumlarını belirleyen temel faktörlerdendir. Yine talep edilen protez türü sayı ve yapılacak implantların konumunu etkileyebilir. Örnek olarak bölgesel olarak 4 dişin eksik olduğu bölgeye üç implant yapılabileceği gibi iki implant da yeterli olabilir. Çekilecek bir röntgen ve muayeneden sonra implant sayıları ve konumları sağlıklı bir şekilde belirlenebilir.
Üst çene ve alt çenede komple dişsizlik durumlarında tüm ağız dişsizlikte yazanlar geçerlidir.
TEK DİŞ EKSİKLİĞİ
Sadece bir dişin olmadığı bölgelerde ise komşu dişleri aşındırarak üçlü köprü yapmak yerine söz konusu bölgeye bir implant yerleştirmek genelde en uygun çözümdür. Yeterli kemik kalitesinin olmadığı durumlarda gerekli güçlendirme yapılarak uygulama tamamlanabilir. Diş boşluğunun olduğu bölgelerde yıllar geçtikçe komşu dişler bu bölgeye kayarak diş boşluğunu daraltabilir ve bu durumda vidalı dişi bu bölgeye uygulayabilmek mümkün olmayabilir. Diş kaybı oluştuktan kısa süre sonra bu yönteme başvurmak hem bu riski azaltır hem de dişsiz bölgede kemik kaybını önemli ölçüde engeller.
HER DİŞ BOŞLUĞUNA İMPLANT GEREKLİ Mİ?
Yeterli miktarda kemik kalınlığı ve uzunluğu olan tüm ağız içi diş boşluklarında implant uygulanabilir. Fakat her dişsiz bölge implant yerleştirilmesi açısından yeterli ve uygun olmayabilir. Vidalı dişlerin sağlıklı bir şekilde yerleştirilebilmeleri için, implantın kapladığı hacmi içine alacak ve vidalı dişin çepeçevre saracak kalınlıkta ve uzunlukta kemik alanının olması şarttır.
Özellikle tek diş eksikliklerinde yıllar içinde komşu dişler boş alana doğru hareket edebilmekte ve bu alanda implant yapılmasını sağlayacak düzeyde bir boşluk kalmayabilmektedir. Bu tür durumlarda ortodontik tedavi ile dişler eski yerlerine getirilmediği taktirde implant yapımı mümkün olmamakta komşu dişlerin aşındırılarak protez yapımı tek alternatif olmaktadır. Tek diş boşluğu olan alanda implant tedavisi yaptrımak isteyen hastaların uzun bir müddet beklemeden implant tedavisine başlamaları bu riski ortadan kaldıracaktır.
Yan yana iki / üç diş eksikliğinin olduğu fakat komşu dişlerin bu diş boşluğunun bir bölümünü kapattığı durumlarda söz konusu bölgeye bir ya da iki implant yapılarak üzerine diğer bölümleri de kapsayacak şekilde bir protez yapılabilir. Ancak bu durumda estetik açıdan hem implannt planlaması hem de protez planlaması son derece önemlidir. Aksi durumda estetik beklentileri karşılayabilmek son derece güç olacaktır.
Birden fazla diş kaybı yaşanmış çene bölgelerinde vidalı diş arası köprü yapmak mümkündür. Örneğin alt çenesinde tüm dişlerini kaybetmiş bir kişinin alt çene kemiği durumu, istediğimiz uzunluk ve çaptaki vidalı diş yerleştirmek için uygunsa şayet 5 ya da 6 adet implant uygulamasıyla dahi, 14 üyeli sabit köprü protez yapılabilir hale gelinmiştir. Yani biyomekanik açıdan 5 implant 14 dişi taşıyabilir demektir bu.
• Tek diş eksikliği, birden fazla diş eksikliği ve tam dişsizlik durumlarının tümünde vidalı diş uygulanabilir.
• Tek diş eksikliğinde komşu dişlere dokunulmadan implant üstü sabit kaplama yapılabilir.
• Birden fazla diş kaybı olan kişilerde yine komşu doğal dişlere dokunulmadan vidalı diş üstü sabit kaplama veya köprü yapılabilir.
• Bölgesel dişsizlik durumlarında veya tümden dişsizlik durumlarında birden fazla implant yardımıyla sabit köprü kaplamalar yapılabilir.
• Tamamen dişsiz olunan durumlarda total protez/damak kullanan kişilerde protezin/damağın tutuculuğu implantlar sayesinde 20 kat artırılarak çiğneme ve konuşma rahatsızlıkları tümden giderilebilir.
Hangi bölgelere implant yapılamaz:
Kemik erimesinin çok ileri olduğu ve kemik güçlendirmesi ve diğer cerrahi işlemlerle kemik kalitesinin ve yeterliliğinin arttırılamayacağı durumlarda ilgili bölgeye implant yapılmaz. Bu durumda çoklu dişsizlik vakalarında kemik kalitesinin ve yeterliliğinin daha uygun olduğu bölgeler üzerinden bir planlama yapılarak implant tedavisi mümkün olabilir. Gömük 20lik diş çekimi tedavisi sonrası da implant gerektiği durumlar doğabilir.