Konya Diş Sıkma ve Konya Diş Sıkma Botoksu, Konya Bruxism için Asudent Kule Konya Özel Diş Polikliniği ve Konya Özel Diş Hekimi‘nden randevu almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.
Diş Sıkma – Bruxism Nedir?
Halk arasında diş gıcırdatması olarak bilinen genellikle uykusu sırasında istemsizce çene kaslarının sıkılması sonucu dişlerin birbirine olağan üstü şekilde kuvvet uygulanmasıdır. Diş sıkması gün içerisinde de olabilir.
Diş Sıkma Neden ve Kimlerde Oluşur
Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte en fazla stresli durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle modern çağ hastalığı olarak da nitelendirilmektedir. Titiz, agresif, aceleci, hassas insanlarda daha çok görülmektedir.
Kırılma aşınma durumu:
Diş sıkmasının dam etmesi durumunda gece plağı zamanla aşınabilir ve hatta kırılabilir. Bu tür durumlarda plağın yenilenmesi gerekir.
Gece plağının rahatsız etmesi:
Gece plağı konforu olumsuz etkileyen bir apereydir ve hasta plağa zamanla alışır. Dişleri hafif sıkması normaldir. Ancak ilk bir haftadan sonra rahatsız edici bir sıkışıklık hissediyorsanız hekiminize başvurmalısınız.
Ne kadar süre kullanılmalı:
Plağın hekim yönlendirmesi doğrultusunda 3 ila 6 ay düzenli kullanılması ve sonrasında hekim muayenesine gelinmesi gereklidir. Plak kullanımına devam edilip edilmeyeceği ya da ne kadar süre ara verileceğine söz konusu hekim muayenesinde karar verilir.
Diş Sıkması Olanlarda İmplant Tedavisi
İmplant tedavisini buruksizm dediğimiz gece diş sıkması yada halk arasındaki adı diş gıcırdatması olan kişilere önlemi alınmak koşuluyla rahatlıkla yaptırılabilir.
Gece diş sıkması ,gıcırdatması sırasında dişlere ve vidalı dişe yatay kuvvetler gelir (dişi veya vidalı dişi devirmeye yönelik kuvvetler) bu yatay kuvvetler implant için çok zararlıdır ve implantın ömrünü çok kısaltır.
İmplant tedavisi öncesi hastanın diş sıkma sorununu hekimle paylaşması önemlidir. Ayrıca hekimin kontrol aşamasında bu konuyu atlamaması gerekmektedir. Diş gıcırdatması olan hastalarda planlama bu durum göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Vidalı diş uygulaması yapılacak bir kişide diş gıcırdatma alışkanlığı var ise mutlaka bu gıcırdatmayı engelleyecek bir aparey yapılmalı, ayrıca implant üstü proteze(kaplamaya) yatay kuvvetler gelmeyecek şekilde çiğneme hattı dizayn edilmelidir. İmplant tedavisi sonrasında gece plağının hekimin önerdiği şekilde ve düzenli olarak kullanımı son derecek önemlidir.
Diş sıkma sorunu implantların yanısıra bunların üzerine yapılacak protezi de etkilemektedir. Protez planlamasında ve protez alt yapısı seçiminde bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.
Olumsuz etkileri:
Dişlerin minelerinde aşınma, dişlerde çatlak veya kırık, diş aşınmalarına bağlı olarak dişlerde hassasiyet, çene eklemlerinde hasar, ileri durumlarda çenenin kitlenmesi, uyku kalitesinde bozukluk, yorgun uyanma, vb. sorunlara yol açar.
Nasıl anlaşılır:
• Hastaların çoğunluğu diş sıkması olduğunun farkında değildir.
• Dişlerde aşınma
• Diş yüzeylerinin düzleşmesi
• Çiğneme kaslarında özellikle sabahları yaşanan ağrı
• Baş ağrısı
• Çene ekleminde kıtırtılı seslerin gelmesi
• Yanınızda yatan kişinin duyduğu diş sesleri
Tedavisi:
Kesin tedavisi için bu rahatsızlığı yol açan özelikle psikolojik sorunların tespiti ve tedavisi son derece önemlidir. Bu dönemde diş sıkması minimize etmek için kullanılan en yaygın yöntem sert plastikten yapılmış gece plaklarıdır. Bazı durumlarda hastaya belirli bir süre kullanması için reçete ile kas gevşeticiler de verilebilmektedir.
Gece plağı nasıl yapılır:
Hastanın ağız içi ölçüsü alınır ve labarotuvarda bu plaklar üretilerek ikinci seansta hasta ağzında provası yapılır.
Gece plağı ne zaman ve nasıl kullanılmalı
Plaklar mümkün olduğunca her gece düzenli olarak yatmadan önce ağza takılmalı ve uyanana kadar ağızda kalmalıdır. Gece su içme gereksinimi durumunda plağın çıkartılmasına gerek yoktur. Şekerli ya da asistli içecekler içileceği ya da bir şeyler yenileceği durumda plak çıkartılmalıdır. Plak takılmadan önce mutlaka dişler fırçalanmalıdır.
Plak bakımı:
Hareketli protez temizlemek için kullanılan solüsyonlar plakların temizliğinde kullanılabilir. Böyle bir solüsyonun olmadığı durumda su ile günlük olarak ovularak yıkanmalıdır. Plaklar üzerinde diş macunu kesinlikli kullanmamalıdır Diş macunu içerisindeki bazı maddeler plak üzerinde çizikler oluşturarak bakteri oluşumuna neden olabilmektedir.