Konya Gece Açık Dişçi, Konya Nöbetçi Dişçi, Konya Diş Acil, Konya Pazar Günü Açık Dişçi, Gece Açık Dişçi Konya, Konya Diş Hastanesi, Konya Diş Hekimi, Konya Diş Doktorları, Konya Özel Diş Hastaneleri, Konya Özel Diş Hekimi, Özel Diş Hastaneleri Konya, Konya Özel Dişçi, Konyada Özel Diş Hastaneleri, Konya Özel Diş Hekimleri, Konyada Özel Diş Doktorları, Konya Özel Dişçiler, Konya Özel Diş Doktorları, Özel Diş Hekimi Konya, Konya Özel Diş Doktoru, Konya Özel Dişçi Fiyatları, Konyada Özel Diş Hekimleri, Konya Diş Hekimleri Özel, Konyadaki Özel Diş Hastaneleri, Konya En İyi Diş Doktorları, Konrya İmplant, Konya İmplant Fiyatları, Konya Kanal Tedavisi, Konya Diş Dolgu, Konya Zirkonyum Diş, Konya Diş Kaplama, Ortodonti, Şeffaf Plak, Diş Beyazlatma, Gülüş Tasarımı, Selçuklu, Konya

Konya 20 Yaş Diş Çekimi ve Konya Gömülü Diş Çekimi için Asudent Kule Konya Özel Diş Polikliniği ve Konya Özel Diş Hekimi randevusu için kliniğimizi arayabilirsiniz.

20 Yaş Dişleri

3. büyük azı dişlerimiz 20 yaşımıza doğru sürmeye başlamaları nedeniyle 20 yaş dişi diye adlandırılmışlar. Türkçede de bazı diğer dillerde de akıl dişi diye anılır. Alt ve üst çenemizin sağ ve solunda birer adet olmak üzere 4 adettirler. İnsanoğlunun beslenme alışkanlıkları değiştikçe çene kemikleri küçülmüş ve 20 yaş dişlerine yer kalmamıştır. Günümüzde yaygın olarak bu dişler süremez ve çene kemiği içerisinde gömük olarak kalırlar.

Bütün 20 Yaş Dişleri Çekilmeli Mi?

20 yaş dişleri aslında normal dişlerimizden farklı değiller. Çene kavsinde yer olduğu sürece herhangi bir girişime gerek yoktur. Ancak 20li yaşlara gelmeden kontrol edilmeleri gerekir. Olası bir yer darlığının önüne geçmek için diş hekiminiz panoramic röntgeninizi, hatta gerekirse tomografinizi inceleyip sizi bilgilendirecektir. 20 yaş dişleri çekilir diye bir kural yok.

20 Yaş Diş Çekimi (Cerrahi Diş Çekimleri)

18 yaşından itibaren çıkmaya başlayan, alt ve üst çenenin en arkasında yer alan üçüncü büyük azı dişlere 20 yaş dişi denmektedir. Halk arasında akıl dişi olarak da bilinmektedir. Her bir yarım çenede birer adet olmak üzere toplamda dört tanedir. Binlerce yıldır insanların yeme alışkanlıklarında gerçekleşen değişimden dolayı ağız ve çene yapısı küçülmüş ve 20 yaş dişleri var olan çene yapımıza sığmaz durumu gelmiştir. Bir çok kişide 20 yaş dişleri ağızda çıkacak yer bulamadıkları için gömük kalmaktadır.

Gömülü 20 lik diş çekimi cerrahi yöntemlerle bu dişlerin çekimi ve buna bağlı sorunların giderilme işlemidir. Diş yeterince dışarıdaysa çekimin normal diş çekiminden farkı yoktur. Dişlerin yarı gömük ya da gömük olduğu durumlarda cerrahi işlem gerekmektedir.

Her 20 yaş gömük diş çekilir mi?

Kesinlikle hayır. Tersine sorun oluşturan ve sorun oluşturabilecek gömük 20 yaş dişleri çekilmelidir. Çene kemiğinde gömük kişiye rahatsızlık vermeyen pasif 20 yaş dişleri dikkatle incelenmeli, diğer dişlere ve ağıza zarar veremeyeceği tespit edilirse bu dişlerin çekimine girilmemelidir. Aksi halde hekim ne kadar istememede sorunsuz bir ağızda çekim sonrası sorunlar oluşabilir. Her gömük 20 yaş dişi konusunda 20 lik diş çekimi yapılmalıdır diye bir kural yoktur.

Gömük yirmi yaş dişlerinin oluşturduğu sorunlar

• En temel sorun var olan dişleri sıkıştırması ve bu dişleri çarpıklaştırarak ortodontik soruna yol açmalıdır

• Çıkamayan 20 yaş dişlerinin çevresinde sürme apsesi denilen iltihapsal bir alan oluşur. Bu da ağrı ve şişliğe neden olabilir.

• Ağız içerisinde temizlenemeyen diş eti cepleri meydana gelebilir bundan ötürü koku ve çürük oluşabilir.

• Yatay pozisyondaki 20 yaş dişleri önündeki sağlıklı dişin köküne zarar verebilir ve hatta bu dişin kökünü eritebilir.

• Çıkamayan 20 yaş dişleri özellikle kadınlarda çenenin ve ağızın istenmeyen bir şekilde büyümesine yol açabilir.

• Zamanında müdahale edilmemiş iltahaplı 20 yaş dişlerinin çevresindeki iltahap çene kemiğini eriterek sinir kanalına kadar gidebilir. Bu iltahap sinir kanalını bloke ederse alt dudakta uyuşukluğa neden olabilir.

• Çıkamayan alt 20 yaş dişleri üstündeki diş eti dokusunda yaygın ödem oluşturarak çiğneme zorluğu yaratır. Bu nedenli şiddetli ağrılara yol açabilir.

• Çıkamayan 20 yaş dişleri o bölgedeki kasların spazmına neden olarak ağzın yeterince açılmaması gibi bir soruna hatta kimi durumlarda çene kilitlenmesine yol açabilir.

Gömük 20 Yaş Dişi Tedavisi Nasıl Yapılır

Ağız içerisinde yeri olmayan 20 yaş dişleri cerrahi olarak alınır. Bu dişler yeterince çıkabildilerse normal diş çekimi uygulanır. Üzerlerinde kemik desteği var ise daha ileri cerrahi yöntemlerle alınırlar.

Alt ve üst yirmi yaş dişlerinin çekim süreçleri birbirinden biraz daha farklıdır. Bu farklılık dişlerin içinde bulundukları kemik yapısı ve şeklinden kaynaklanır. Üst çene kemiğimiz süngersi kemiktir. Kanlanması ve iyileşme süreci kolaydır. Üstelik üst 20’liklerimizin arkasında herhangi bir oluşum yoktur. Çene kemiğimiz bu dişlerden sonra biter. Bu nedenlerle üst 20 lik diş çekiminde, iyileşme süreçleri de hem hekim hem de hasta için daha kolaydır. Alt çene kemiğimiz ise mermersi kemiktir. Alt yirmiliklerimizin hemen arkasında alt çene kemiğinin kulağımıza doğru uzanan sert bir parçası vardır. Bütün bunlar nedeniyle alt 20 yaş dişlerimizin çekim operasyonları genel olarak daha eziyetli olur.

Gömük 20 lik diş çekimi işleminin iyileşme süreci de daha zordur.

  • Gebe ve lohusa kadınlara implant yapılmamalıdır.
  • Sistemik rahatsızlığı ileri derecede olan kişiler ve hipertansiyon hastaları özel olarak değerlendirilmelidir.
  • Şeker (diyabet) hastaları iyi değerlendirilmelidir. Ancak kontrol altında olan şeker hastalarına implant uygulanabilir.
  • Sigara içen kişilerde implant başarısının azaldığı bilinmektedir.
  • Gece diş gıcırdatma (bruksizm) alışkanlığı olanlarda bu rahatsızlık kontrol edildikten sonra implant uygulanmalıdır.

20’lik Diş Çekim Fiyatı

20lik gömük diş çekim fiyatları çekilecek dişin durumuna ve çekimimin zorluğuna göre değişebilmektedir. Dişin konumu, ilgili bölgedeki iltihap, kist gibi problemler, kullanılabilecek malzemeler fiyatı değiştirebilir. 20 yaş dişinizin hangi durumda olduğunu önceden bilemeyeceğinize göre tüm alternatifleri öğrenmek sonradan bir süprizle karşılaşmanızı engelleyebilir. Ya da ücretsiz bir muayene sonrası fiyat alınabilir. Sorgulama aşamasında tedavi başarısı ve daha konforlu iyileşme süreci için nasıl teknikler kullanıldığını da öğrenmenizde fayda olacaktır. Gömülü 20 lik diş çekimi fiyatları için arayabilir ya da bilgi formumuzu doldurabilirsiniz.

20 Yaş Diş Çekimi

• Gömük 30 yaş diş sinirlerinin ve etrafındaki dokuların lokal olarak hişsizleştirilir.

• Çene kemiğinde gerekli aşındırma işlemleri yapılır.

• Gömük 20 yaş dişin pozisyonu ve köklerinin yapısı dişin tek parça olarak çekilmesine engelse diş uygun parçalara ayrılır.

• Dişin tek ya da çok parça olarak çekimi yapılır.

• Çevre dokularda varsa apseli alanlar temizlenir.

• Kişinin kendi kanından elde edilen kan plazması çekim boşluğuna yerleştirilir.

• Dikiş atılarak işlem sonlandırılır. Bu sayede diş estetiği konusunda ilk adım atılmış olur. İlerleyen dönemlerde gerekli görülmesi durumunda ise, implant uygulaması ile oluşan boşluk doldurulur.

• Enfeksiyon oluşmasını engellemek için hekim tavsiyesi doğrultusunda 5 günlük uygun antibiyotik tedavisi uygulanır.

20 Yaş Diş Çekiminde Başarıyı Etkileyen Faktörler

• Hekimin deneyim, uzmanlık, bilgi ve becerisi çok önemlidir.

• Üst 20 yaş dişleri sinüs boşluğuna, alt 20 yaş dişleri sinir kanalına çok yakındır. Hatta vakaları 30%unda bu dişlerin kökleri sinüs boşluğu ya da sinir kanalı içerisindedir. Cerrahi çekim sırasında kişinin sinüs boşluğuna ya da sinir kanalına zarar verilirse ciddi komplikasyonlar oluşur. (sinüs iltihaplanması, sinüs delinmesi, sinir kanalı zedelenmesi, sinir kanalı zedelenmesine bağlı geçmeyen uyuşukluk gibi ciddi komplikasyonlar)

• Gömük 20 lik diş çekiminde mümkün olan en minimal cerrahi yöntemler tercih edilmelidir. Aksi halde çekim sonrası çok ağrılı bir süreç yaşanabilir. Şiddetli ağrı ile beraber ciddi şişlik, çene kilitlenmesi, çekim bölgesinde kronik enfeksiyon, çekim bölgesinin iyileşememesi gibi bir çok sorun oluşabilir.

• Çekim sırasında kontrolsüz güç uygulanırsa 20 yaş dişinin önündeki diş ciddi hasar alabilir. Hasar gören dişte kanal tedavisini zorunlu kılabilir.

• 20 lik diş çekimi sırasında yeni atravmatik yöntemler tercih edilirse cerrahi aşındırma işlemleri çene kemiğinden ziyade çekilecek diş üzerinde yapılırsa sonuç daha başarılı olur.

• Operasyon esnasında soğutma amaçlı kullanılan su, steril serum fizyolojik yada distile su olmalıdır ki operasyon sahası steril kalabilsin ve bir takım enfeksiyonların önüne geçilebilsin

• Çekim sonrasında hasta 6-8 saat süreyle soğuk kompres uygularsa oluşabilecek şişlik kısmen engellenmiş olur.

Kullanılan Teknolojiler

• Cerrahi piyezzo motoru ile çalışılarak gömülü diş çekimi sonrası oluşabilecek ciddi kemik travmalarından kaçınılır

• PRF üretme cihazı sayesinde kişinin kendi kanından plazma elde edilir. Bu plazma çekim boşluğuna konularak çekim boşluğunda oluşabilecek enfeksiyon, kanama ve doku çökmesi büyük ölçüde engellenir.

• Cerrahi piyasemen ve kemik ayırma frezleri: gerekli durumlarda modern agresif kemik frezleri sayesinde işlem süresi çok kısalır ve cerrahi sürenin uzamasından kaynaklanan sorunlar engellenmiş olur.

• Modern vurgulu kök çıkartma elevatorleri sayesinde kemiğe zarar vermeden dişin kökleri rahatlıkla çıkartılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir