Konya Bebeklerde Dil ve Dudak Bağı Tedavisi için Konya Çocuk Diş Hastanesi ve Konya Çocuk Diş Doktoru Randevu almak için Asudent Kule Konya.
Bebeklerde dil bağı / dudak bağı sorunları nelerdir?
Dil bağı diğer adıyla ankiloglossi, dili ağız tabanıyla birleştiren yumuşak doku bağlantısının daha kısa, sıkı ya da daha kalın olması durumudur. Dilin hareketini kısıtlayan doğumsal bir anormallik olarak tanımlandırılmıştır. Dünya genelinde görülme sıklığı her geçen gün artmakla birlikte 2020 yılında Amerikada yapılan bir çalışmada %4 ile %10 arasında olduğu belirtilmiştir.
Kısa ve kalın olan dil bağı şiddetine göre bazen hiçbir soruna sebep olmazken, bazı durumlarda emme ve yutkunma gibi bazı temel fonksiyonları etkileyebilmektedir. Dil bağı olan bir çocuk dilini dışarı çıkarmakta güçlük çekebilir. Bu bağ çocuğun yemek yeme, konuşma ve yutma şeklini de etkileyebilir. Ortodontik problemlere, ön dişlerde aralanma ve estetik problemlere aynı zamanda diş eti problemlerine sebep olabilir.
Dudak bağı ise dudak ve diş kreti arasında uzanan yumuşak doku bağlantısıdır. Kısa veya kalın olması durumunda erken dönemde yine beslenme, emme güçlüklerine, dudak hareketlerinde kısıtlamaya; ilerleyen yaşlarda ise ön iki dişin sürme problemlerine ya da ön iki diş arasında boşluk oluşumuna sebep olabilir.
Dudak bağı kısa ise diş fırçası bu bölgeye rahat yerleştirilemez. Plak birikimi artar ve buna bağlı olarak diş eti kanaması ve ödemi gözlenebilir. Ayrıca dişetinde çekilme sorunu yaşanabilir.
Dil bağının kısalığı nasıl fark edilir?
Yeni doğanlarda ilk muayene esnasında fark edilebilir. İlerleyen yaşlarda dil hareketliliğinde kısıtlılık ve buna bağlı olarak “s” ve “r” gibi bazı harflerin söylenmesinde zorluk ya da dilin ağız dışına çıkarılmasında güçlük ve çıkarmaya çalışırken dil ucunun kalp ya da “v” şeklini almasıyla fark edilebilir.
Dudak bağının kısalığı nasıl fark edilir?
Bunun için blanche testi uygulanır. İki parmakla tutularak üst dudak hareket ettirilir. Bu sırada iki ön diş arasında bulunan dudak bağının beyazlaşması bağın uzunluğunun yetersiz olduğu ve frenektomi gerekebileceği hakkında bize bilgi verir.
Tedavisi nedir?
Uzmanların görüşüne göre eğer gözlenen dil bağı hafif dereceli ise, bebeğin beslenmesinde herhangi bir sıkıntıya sebep olmuyorsa tedavi şart değildir. Hekim bu durumu ilk muayenede net bir şekilde saptayabilir. Bu sebeple bebeklerde erken dönem pedodonti muayenesi çok önemlidir.
Sorun yaratacak şekilde kısa ve kalın olan dil bağının tedavisi ilaçla değil cerrahidir. Cerrahi olarak dil bağının kesilmesi eski bir yöntemdir. Günümüzde güncel bir yaklaşım olarak lazer ile dokunun kaldırılması daha çok tercih edilmektedir.
Lazer ile frenektominin avantajları nelerdir?
- Anestezi uygulamaya ya hiç gerek olmaz ya da sadece topikal anestezi kullanılarak ağrısız ve kanamasız işlem gerçekleştirilebilir.
- Daha az ağrı ödem ve skar (yara) dokusu gelişir.
- Fazla zaman almaz ve uygulaması kolaydır.
- Operasyon sonrası enfeksiyon riski daha azdır.
- Dikiş atılmasına gerek olmaz.
- Tedavi sonrasında konuşma, beslenme komplikasyonları daha az gözlenir ve konuşma genellikle harflerin söylenmeye başlamasıyla kendiliğinden düzelir. Bazı durumlarda konuşma terapistinden yardım almak gerekebilir.
Tedavi zamanlaması nasıl olmalıdır?
- Dil bağı fark edildiği anda eğer muayene sonrası uzman hekim alınmasını öngörüyorsa işlem hemen gerçekleştirilmelidir. Belli bir yaşı beklemeye gerek yoktur.
- Dudak bağının alınması için eskiden en az 10 yaşına kadar beklemenin ve köpek dişleri sürdükten sonra ön iki diş arasındaki boşluğun kapanmadığı durumlarda alınmasının doğru olduğu düşünülüyordu. Fakat lazer cerrahisi ile herhangi bir skar dokusu oluşmadığından uzman hekim kalınlığının iki diş arasında boşluk oluşumuna ya da ön bölgede diş eti ve fırçalama problemlerine sebep olduğunu düşünüyorsa cerrahinin zamanını erkene çekebilir.