Asudent Kule Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizde diş hekimliğinin; Ağız, diş ve çene cerrahisi, implant, protez , gülüş tasarımı , ortodontik tedavi, çocuk diş sağlığı, dişeti hastalıkları ve cerrahisi , diş beyazlatma, kanal tedavisi ve dolgu tedavileri , diş sıkma ve gıcırdatma, estetik dişhekimliği uygulamaları alanlarında hizmet vermekteyiz. Bunun dışında bireyler ve özel ilgi gerektiren çocuklar, diyabet hastaları , gebeler ve büyüme çağındaki çocuklar gibi özelleşmiş gruplara yönelik ağız sağlığını koruma amaçlı eğitimler için de bize başvurabilirsiniz. Kliniğimizde panoramik diş röntgeni çekilmekte olup bütün tedavi birimlerimiz engelli hastalarımızın erişimine uygun olarak yapılandırılmıştır.
“Ağız sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğundan hareketle, mesleki etik kurallar çerçevesinde hastalarımıza ileri teknolojiden yararlanarak bütüncül bir bakışla en iyi hizmeti sunmak”
“İnsan merkezli yaklaşımla bireyin ağız sağlığı bilincini geliştirmek ve ağız diş sağlığı sorunlarına zamanında, uygun ve etkili çözümleri sunmak”
Amacıyla Konya’da Kule Site AVM yanında hizmet veriyoruz.
TEMEL İLKE VE DEĞERLERİMİZ
Etik yaklaşım
Güvenirlilik
Kalite
Estetik
Yenilikçilik
Süreklilik
HİZMETLERİMİZ
HİZMETLERİMİZ
Ağız, diş ve çene cerrahisi, implant, protez , gülüş tasarımı , ortodontik tedavi, çocuk diş sağlığı, dişeti hastalıkları ve cerrahisi , diş beyazlatma, kanal tedavisi ve dolgu tedavileri , diş sıkma ve gıcırdatma, estetik diş hekimliği uygulamaları alanlarında hizmet vermekteyiz. Bunun dışında bireyler ve özel ilgi gerektiren çocuklar, diyabet hastaları , gebeler ve büyüme çağındaki çocuklar gibi özelleşmiş gruplara yönelik ağız sağlığını koruma amaçlı eğitimler için de bize başvurabilirsiniz. Kliniğimizde panoramik diş röntgeni çekilmekte olup bütün tedavi birimlerimiz engelli hastalarımızın erişimine uygun olarak yapılandırılmıştır.
Çene Cerrahisi
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi; ağız, çene ve yüz ile baş ve boyun bölgelerindeki yumuşak ve sert dokuların konjenital (doğumsal) ve kazanılmış (edinsel) hastalıkları ile enfeksiyöz, travmatik ve her türlü patolojik nedenlerin yol açtığı estetik, fonksiyonel ve fonetik sorunların medikal ve cerrahi tedavisini gerçekleştiren tıbbi bir uğraş alanıdır. Dişlerin normal ve cerrahi çekimleri, gömülü diş operasyonları ve defektlerin rekonstrüksiyonu, preprotetik cerrahi operasyonları, çene- yüz kırıklarının cerrahi tedavileri, dental implant uygulamaları, çene kist ve tümörlerinin operasyonları, dudak-damak yarıklarının tedavisi, ortognatik cerrahi operasyonları ve çene eklemi hastalıklarının tedavileri ve eklem cerrahileri gibi problemlerle ilgilenir.
Birçok çene cerrahi işleminde lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) yeterli olmaktadır. Bunun yanında ağız, çene ve yüz bölgelerinin kapsamlı cerrahi girişimleri için genel anestezi uygulaması gerekmektedir. Ayrıca bulantı refleksi, dental fobi ve çocuk hastalar ile fiziksel ve zihinsel engellerden dolayı lokal anestezi altında tedavi edilemeyen hastalara genel anestezi ya da sedasyon altında müdahale gerekebilmektedir.
Periodontal Tedavi (Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi)
Dişleri çevreleyen yumuşak (periodontal ligament, dişeti) ve sert dokuların (kemik, sement) yapısını, bu dokularda meydana gelen hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisini inceleyen alandır. Dişler, içinde bulundukları alveoler çıkıntı olarak adlandırılan kemiğe direkt olarak bağlanmazlar. Dişlerle kemik arasında, liflerden oluşan, periodontal ligament olarak adlandırılan bir doku bulunur. Periodontal ligament, dişler üzerindeki kuvvetin çene kemiğine yumuşatılarak iletilmesini sağlar. Bu yapıların üzeri diş eti ile kaplıdır. Dişlerin etrafındaki dokulara periodontal dokular denir ve periodontolojinin kapsamını oluşturur.
Diş Eti Estetiği
Güldüğümüz zaman normalden fazla miktarda görünen diş etleri,diş eti seviyelerindeki farklılıklar, diş etlerindeki renk değişiklikleri gibi dişeti kaynaklı estetik sorunlar periodontal estetik tedavi kapsamına girmektedir. Periodontal plastik cerrahi işlemleri ile eksik olan veya fazlalık gösteren diş eti dokularına yeni bir şekil ve pozisyon vermek mümkündür. Gülünce özellikle üst çenedeki dişetlerinin fazla görünmesi Gummy Smile adıyla bilinmektedir . Dişeti estetiği lokal anestezi altında yapılabilmekte ve oldukça yüzgüldürücü sonuçlar alınmaktadır.
Diş Beyazlatma
Diş canlı dokularına zarar vermeksizin diş rengi açma işlemine beyazlatma diyoruz. Klinikte yada evde veya her iki tekniğin birlikte kullanıldığı çeşitli beyazlatma teknikleri mevcuttur.
Diş beyazlatma işlemi 2 şekilde uygulanır. Bunlar;
a. Internal (İç) Beyazlatma
Bu beyazlatma yöntemi dişe daha önceden uygulanmış kanal tedavisi nedeniyle görülen renk değişikliklerinde uygulanır.Hangi dişte renk bozukluğu varsa o dişe uygulanarak renk farklılığı tedavi edilir.
b. External (Dış) Beyazlatma
External beyazlatma işleminin 2 tipi vardır. Bunlardan biri ev tipi beyazlatma denilen hastaların dişlerine uygun olarak hazırlanan beyazlatma plaklarıyla hastanın kendi uyguladığı beyazlatma işlemidir. Ofis tipi beyazlatma işlemi ise doktor kontrolünde klinik ortamında ışın ile uygulanan beyazlatma işlemidir. Ofis tipi beyazlatmada dişlerin renkleri yaklaşık olarak 2-3 ton civarında açılabilmektedir. Renk tonuna göre ev ve klinik tipi beyazlatma birlikte de uygulanabilmektedir.
Diş Gıcırdatma ve Sıkma Tedavisi
Bruksizm denilen diş sıkma durumu ihmal edilmemesi gereken bir problemdir. İnsanlar genel olarak dişlerini gece uyurken sıkar veya gıcırdatır. Bu yüzden hastaların büyük bir bölümü diş sıkma rahatsızlığının olduğunu rahatsızlık ileri boyutlara ulaşıp ağrı, çeneyi açamama çene kilitlenmesi gibi problemler ortaya çıkınca farkına varır. Eğer yanınızda uyuya kişiyi uyandıracak düzeyde ses çıkararak diş sıkma veya gıcırdatma yapıyorsanız, dişlerinizin keskinliği azalmış ve çiğneme yüzeylerinde düzleşmeler var ise, dişlerinizde hassasiyet oluşmaya başladıysa, diş etlerinizde çekilmeler varsa, çeneden baş ve kulağa doğru yayılan ağrılarınız varsa ve ağzınızı açıp kapatırken zorluk yaşayıp bu sırada çeşitli sesler duyuyorsanız çene eklemlerinizin muayenesi için diş hekiminize başvurmalısınız.
Diş sıkma ve temporomandibular eklem (çene eklemi) problemlerinin çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Öncelikle bu probleme neyin yol açtığının bulunması gerekmekte ve bu probleme yönelik bir tedavi planı uygulanmalıdır. Diş sıkma ve temporomandibular eklem tedavisinde uygulanan tedavi yöntemlerinden bazıları, oklüzal düzenlemelerin yapılması, davranışsal tedavi, oklüzal splint uygulamaları ve botokstur. Burda önemli olan nokta; diş sıkma tedavisinde sürekliliği sağlayabilmek, kontrollerinizi ihmal etmemek ve yaşam tarzınızda doktorunuzun önereceği değişiklikleri yapabilmektir.
Gün içinde yada gece diş sıkma yada diş gıcırdatma gün geçtikçe daha çok bireyin sorunu haline gelmekte ve diş dizisine zarar vermektedir.
Konservatif Diş Tedavisi – Dolgu
Konservatif diş tedavisi; dişlerin görülebilen mine ve dentin kısmı denilen, içinde sinir olmayan kanallar bulunan yapısının erken dönem tedavisi ile ilgilenen bir diş tedavisidir. Bu tedavide, mine ve dentin kısımlarında oluşan çürükler temizlenir, sağlam kalan diş dokuları korunarak diş hekimi, tarafından diş yapısına uygun bir biçimde doldurulur. Bu tür tedavilerde sonraki aşamalar olan endodonti (kanal tedavisi) veya diş çekimi önlenmiş olur.
Dişlerimiz canlı organlardır ve dışta görünen mine tabakası altında dentin dediğimiz tabaka ve onun altında da dişin canlılığını sağlayan sinir ve damarları içeren pulpa dediğimiz bölüm bulunur.
Diş çürüğü henüz pulpaya yani dişin sinir ve damar tabakasına ulaşmadığında yaptığımız tedavilere konservatif diş tedavisi adını veriyoruz. Dişin çürük kısmı temizlenerek amaca uygun bir dolgu maddesi kullanarak dişlere yeniden sağlığını kazandırmak mümkün olmaktadır.
Çürüğün sinire ulaşmadan tespit edilmesi yapılan tedavinin daha kolay, basit daha az zaman alıcı olmasını ve dişin tamamen iyileşmesinde daha etkili olmasını sağlar. Bunun için çürüklerinizin erken dönemde tespiti çok önemlidir.
Günümüzde halk arasında gizli çürük, içten çürüme gibi tanımlamalarla bahsedilen çürükler, aslında iki diş arasındaki arayüzeyin çürümesi ile başlamakta ve bu tip çürükler belirti vermeden hızlıca ilerlemektedir.
Düzenli muayene yapılarak (6 ayda 1) ve son yıllarda geliştirilen arayüzleri net bir biçimde incelememize olanak tanıyan Aproksimal Panaromik Röntgenler ile erken dönemde arayüz çürükleri tespit edilebilmektedir.
Diş tedavisinde önce anestezi yaparak söz konusu dişteki çürüğü temizleyip seçtiğimiz bir dolgu maddesiyle dişi tedavi ediyoruz ve dişin yeniden fonksiyonel ve estetik bütünlüğünü sağlıyoruz. Diş renginde ışınlı kompozit dolgular ve gümüş içerikli (amalgam) dolgular kliniğimizde uygulanmaktadır.
Endodontik Tedavi (Kanal Tedavisi)
Diş çürüğü ilerleyerek dişin sinir ve damar tabakasına ulaştığında yada travma veya enfeksiyon gibi sebeplerle diş sinirinin canlılığını yitirdiği durumlarda dolgu dişi iyileştirmez. Bu durumda kanal tedavisi adını verdiğimiz tedavi uygulanmakta ve sonrasında diş dolgu yada kaplama ile ağızda işlevsel hale getirilmektedir.
Kanal tedavisi için önce söz konusu diş uyuşturularak sinirleri alınır, pulpa boşluğu ve dişin kanallarındaki bakterilerin uzaklaştırılıp diş kanallarının genişletilerek ve özel cihaz ile köklerinin boy ve açıları tespit edilerek kanal içine dolgu maddeleri yerleştirilir. Kanal tedavisi pulpa odasındaki damar ve sinirlerin uzaklaştırılması, bu kanalların dokularla uyumlu bir kanal dolgu malzemesi ile doldurulması işlemidir.
Günümüzde ilerleyen teknoloji sayesinde kanal tedavileri eskiye oranla çok daha güvenli ve hızlı bir biçimde tamamlanabilmektedir.
Estetik Diş Hekimliği
Diş Hekimlerinin estetik görünüm üzerinde çalışma potansiyelleri çok yüksektir ve genelde estetik analayışları meslekleri gereği çok gelişmiştir. Yıldan yıla da kullanılan metaryallerin gelişmesiyle, uygulamalardaki başarılar da artmıştır. Günümüzde koruyucu diş hekimliği ile birlikte ağız ve diş estediği daha da önem kazanmış ve bir trend haline gelmiştir.
Estetik Diş Hekimliği’nde genelde metal desteksiz seramikler kullanılır. Zirkonyum porselen dişler en çok kullanılan çeşididir. Fakat zirkonyum porselenler estetik olarak daha çok arka dişler için tercih edilmektedir. Bunun sebebi ise ön dişlerde optik özellikleri daha kuvvetli metaryaller kullanılabilinmesidir. Bu da dişlerin daha güzel görünmesini sağlamaktadır.
Günümüzde kullanılan malzemelerin kalitesi en üst seviyede olup, ışık geçirgenliği, floresans özellikleri mükemmel derecededir. Bu sebeple odern seramik dişleri doğal dişlerden ayırmak oldukça zor olmaktadır.
İmplant Uygulamaları
Eksik dişlerin tedavisinde en iyi yöntemlerden biri diş implantlarıdır. İmplantlar bir diş kaybettiğinizde bozulan destek kemiğinin korunmasına yardımcı olurlar. Kemik kaybı dişleri kaybetmenin en büyük sebeplerinden biridir.
Bir diş implantı, genellikle eksik bir dişin kök kısmının yerine yerleştirilen, küçük, titanyum bir vidadır. Bir implant yerleştirmek için kullanılan cerrahi prosedür aslında oldukça hafif ve rutin olup, çoğu vakada sadece lokal anestezi gerektirir. İyileşme döneminden sonra implant, mevcut doğal dişlerinize uyacak şekilde özel olarak yapılmış, gerçeğe yakın bir kron ile kaplanır. İmplantların belgelenmiş başarı oranı % 95’in üzerindedir ve bu da diğer protez seçeneklerinden önemli ölçüde daha yüksektir.
Sabit Protez Dişler
Sabit protezler günümüzde uygulanan protezler içinde en yaygın kullandığımız protez seçeneğidir. Ağızda bir kaç dişin eksik olduğu durumlarda komşu dişler veya implantlardan faydalanarak yaptığımız restorasyon tipleridir.
Hastanın diş eksikliğine bağlı olarak kaybettiği estetik, konuşma ve fonksiyon gibi özelliklerini doğala en yakın şekilde tamamlayan protezlerdir. Bu diş protezleri için kullanılan materyallerde çiğneme kuvvetine karşı yeterli dirence sahip olması estetik özellikleri ve biyolojik dokularla uyumunun iyi olması tedavinin başarısında en önemli faktördür. Sabit protezler metal destekli ve metal desteksiz olarak uygulanabilirler. Metal destekli sabit protezler ağız içinde fonksiyonel kuvvetlere yeterli direnci gösterirken estetik olarak problemlere neden olmaktadır ve bazı durumlarda doğal görünümü olumsuz etkileyebilmektedir. Bunun en önemli sebebi de ışığın dişten direkt geçişinin metal tarafından engellenmesidir. Metal destekli seramik restorasyonların bu dezavantajlarından dolayı kırılmaya karşı dirençli seramikler geliştirilmiştir. Özellikle zirkonyum bu alanda kullanılan en güncel materyaldir. Başarılı bir tedavide doğru endikasyon en önemli aşamadır. Kullanılacak materyalin seçiminde hekimin bilgi ve tecrübesine saygı göstermek tedavinin başarısı için gereklidir.
Haraketli Diş Protezi
Hareketli diş protezi, eksik diş sayısının sabit protezlerle telafi edilemeyecek kadar çok olması durumunda kullanılan ve son yıllarda en çok tercih edilen protez çeşididir. Hareketli protezler, hasta tarafından çıkarılıp temizlenebilir ve tekrar takılabilir. Hareketli protez diş çeşitleri, günümüz teknolojisi sayesinde son derece doğal bir görünüme sahiptir ve estetik kaygısı olan hastalara uygulanmaktadır. Doğal diş görünümünün kişinin istediği sürede kazanmasını sağlayan hareketli protezler, kaybedilen ağız sağlığını da geri kazandırması bakımından önemlidir.
Ortodontik Tedavi
Ortodonti; düzenli olmayan diş ve uyumsuz çene ilişkilerini teşhis edip, önlemeye çalışan ve tedavi eden diş hekimliğinin bir uzmanlık alanıdır. Bu uzmanlık alanında hizmet veren diş hekimlerine de ortodontist denir.
Ortodontik Sorunların Oluşma Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri?
Çeneleri ilgilendiren bozukluklar (alt çenenin önde ya da geride olması vb.) genellikle ırsidir. Bu durumda hastanın yaşına göre tedavi yöntemine karar verilir. Eğer hasta ergenlik dönemindeyse ve alt çenesi ya da üst çenesi gerideyse ortodontik yöntemlerle tedavi edilebilir. Hasta yetişkinse şiddetli iskeletsel bozukluklar ortodonti-cerrahi işbirliği ile tedavi edilir. Fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak da (ağız solunumu gibi) çene uyumsuzlukları oluşabilir. Ağız solunumu yapan bir hastada üst çene genellikle dar kaldığı için V formundadır.
Uzun süre yalancı emzik ya da biberon kullanma, parmak emme, tırnak yeme, vb.gibi alışkanlıklarda ortodontik bozukluklara sebep olabilir. Alışkanlıklar olabildiğince erken tedavi edilmelidir (7-10 yaş arası). Böylece, basit bir aparey kullanımı ile kötü yönde etkilenecek olan iskeletsel bozukluğun önüne geçilmiş olunur. Alışkanlıklar erken yaşta farkına varılırsa, birtakım alışkanlık kırıcı apareyler ile engellenebilir. Üst çenedeki iskeletsel darlık ortodontik apareyler yardımıyla tedavi edilebilir. Bazen birey çene kemiği büyüklüğünü ebeveynlerden birinden, diş büyüklüğünü diğerinden alır. Eğer çene büyük, diş küçükse dişler aralıklı olur. Dilin nomalden büyük olması, ağızda çekilmiş diş boşluklarının olması da dişlerin aralanmasına sebep olur. Çene kemiği küçük, dişler büyükse dişler çeneye sığamaz ve çapraşıklık oluşur. Çapraşık dişlerin bir diğer sebebi de erken veya geç süt dişi kayıplarıdır. Her süt dişinin bir düşme zamanı vardır. Örneğin, 10 yaşında düşmesi gereken bir süt dişi 8 yaşında düşerse ağızda bulunan daimi dişler bu boşluğa doğru kayarlar ve oradan çıkması gereken diş kendine yer bulamaz. Bu durumda bu diş, diş kavsinin dışına ya da içine doğru gelişir, ya da bazı durumlarda gömük kalır.
Pedodonti – Çocuk Diş Hekimliği
Pedodonti, çocuk diş hekimliği olarak bilinir ve çocukların süt ve kalıcı dişlerinde meydana gelebilecek her türlü çürük, travma veya kalıtımsal sorunların tedavi edildiği diş hekimliğinin bölümüdür.
Pedodontist, çocukların ağız ve diş yapısının yanı sıra çocuk psikolojisi, büyüme ve gelişme gibi konularda da uzmanlık eğitimi almış diş hekimidir. Pedodontist diş hekimleri, çocukların ileri ki yaşantılarında problemlerle karşılaşmamaları için önlemler alarak koruyucu hekimlik görevini üstlenirler.
- 0-14 yaş arası hastalara hizmet verilmektedir.
- Süt dişlerinde ve daimi dişlerinde yer alan diş çürüklerinin tedavileri
- Diş çekimi
- Fissür örtücü uygulamaları
- Flor uygulamaları
- Bruksizm tedavileri (Diş sıkma ve gıcırdatma)
- Ağız ve diş sağlığının devamlılığı için koruyucu diş hekimliği uygulamaları
- Ağız, diş ve çenedeki travmaların acil müdahaleleri
- Bebek, çocuk veya ergenlik döneminde oluşabilecek ağız hastalıklarının teşhis ve tedavileri.
Ağız Kokusu Tedavisi
Kronik yahut süreğen ağız kokusu, ferdin sosyal yaşamını negatif yönde etkileyen, toplum içinde mahcubiyete ve öteki sosyo-psikolojik problemlere yol açan, hatta birliktelikleri bile etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır.
Ağız kokusu, ister ağızdan ister burundan çıkıyor olsun genel olarak hoş olmayan nefes kokusunu ifade etmek için kullanılan bir terimdir, halitozis olarak da adlandırılır.
Ferdin kendisinin, koku alma sinirlerinin kokuya alışması nedeni ile kendi ağız kokusunu hissetmesi zor olsa gerek. Bundan dolayı ağız kokusu rahatsızlığı, çoğunlukla kişinin çevresindekilerin uyarması ile anlaşılabilir. Objektif değerlendirmesi zor olduğundan gerçek yaygınlığı kesin olarak bilinmemekle birlikte ağız kokusunun toplumda %25-50’lere varan oranlarda görüldüğü bazı yayınlarda rapor edilmektedir.
İnsanlar arası ilişkilerin önemsendiği, refah düzeyi yüksek toplumlarda nefes rahatlatıcı preparatların kullanım oranları çok yaygındır.
Panoromik Röntgen
Alt ve üst çenenin, tüm dişlere ait bir çok rahatsızlığın tek bir filmde görülmesini sağlayan röntgen filmidine Panaromik Röntgen Filmi denir.
Panoromik Röntgen Filmi ile diş hekiminin dişler yada çeneler hakkında problemleri teşhis etmesine yardımcı bir yöntemdir. Örnek vermek gerekirse; ağız içi muayene ile sadece büyük çürükler belirlenebiliyorken, panoromik röntgenle yeni başlayan çürükleri tespit edilebilmektedir. Ayrıca ağızdaki abseye hangi dişin sebep olduğu, dişlerdeki yapısal bozukluklar, kırılmış kökler, kist ya da tümörler röntgenle tespit edilebilmektedir. Süt dişleri altındaki devamlı diş germlerinin varlığı ve konumları, 20 yaş dişlerinin kontrolü, diş köklerinin genel durumları ve destek kemikle ilişkileri, muayene esnasında gözden kaçan ara yüz çürükleri, implant yapılması kabul edilen dişsiz bölgelerin kemik ölçümleri, anatomik oluşumların bu bölgelerle ilişkilerini panoramik filmler sayesinde görmek mümkündür.
Çene ve dişlerle alakalı operasyonlardan önce doktorun mutlaka görmesi gereken bir röntgendir. Panoromik röntgenler tedavi uygulanacak alanı geniş bir şekilde gösterir ve operasyonun başarısını direkt etkiler.