Konya Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi, Konya Çocuk Diş Doktoru randevu almak için Asudent Kule Konya Özel Diş Hekimi ve Konya Özel Diş Hastanesi.
Diş çıkarma dönemi ne zaman başlar, ne zaman biter?
Bebeklerin ilk dişi genellikle 6 ay ile 8 ay arasında çıkar. Ancak her bebek farklıdır ve bu dönem her bebekte farklılık gösterebilir.
İlk dişini 3 ay gibi erken veya 15 ay gibi geç çıkaran bebekler de vardır. Bebekler arasındaki bu farklılık genetik kökenli olabilir ve yapısal bir durumdur.
Genellikle, önce ön-alt kısmındaki iki dişi çıkar. Daha sonra üst-ön iki dişi çıktıktan sonra, bunu yan kesiciler, birinci azılar, köpek dişleri ve ikinci azı dişleri takip eder. Dişlerinin hepsi bir anda veya teker teker çıkabilir. 20 adet süt dişinin tamamlanması genellikle 3 yaşına doğru olur. Kalıcı dişler 6 yaş civarında çıkar.
Diş çıkarma döneminde bebeğinizi neler bekliyor?
- Huzursuzluk
- Hafif ateş (38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş çıkartıyor bile doktorunuza danışın)
- Aşırı salya
- Nesneleri ısırma isteği
- Burun tıkanıklığı, burun akıntısı
- Kulakları çekme
- İshal
- Pişik
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Diş etlerinde hafif şişlik ve renk değişikliği
Bebeğimi rahatlatmak için neler yapabilirim?
Hafif soğuk kompres uygulamak rahatlama sağlayacaktır. Diş çıkarken bebekleri rahatlatmak için diş etlerine elleriniz temiz olacak şekilde hafif masaj yapabilirsiniz. Diş kaşıyıcıları buzdolabında soğutarak rahatlama sağlanabilir. Ancak diş etlerine zarar verebileceği için çok soğuk olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer ek gıda alıyorsa bazı meyve ve sebzeleri yine hafif soğuk olarak ısırmasını sağlayabilirsiniz.
Diş etlerine lokal anestezik etki yaparak ağrıyı azaltan jeller mevcuttur. Fakat bu jeller ağız içinde tükürük ile yok olduğu için hem istenen etkiyi gösteremeyebilir hem de çok fazla kullanıldığında yutulabileceği için yan etki yapabilir. Bu sebeple hekime danışarak kullanılmalıdır. Ayrıca bebeğin ağrısını azaltmak için doktorunuza danışarak ağrı kesici şuruplar da kullanılabilir.